Graffiti op 17de eeuws Nederlands monument in India

Nieuwslijn Supplement , On air: 2 Februari 2011 22:35 - 22:55 Auteur: Aletta André

Fotopagina VOC graven Ahmedabad >>

Luister interview

Een groepje van 49 grafstenen en tombes op een heuveltje in Ahmedabad, de hoofdstad van de west-Indiase deelstaat Gujarat. Meer is er niet over van een 17e eeuwse handelspost die de Nederlandse Verenigde Oost Indische Compagnie ooit had op deze plek. De meeste graven zijn afgebrokkeld, vertonen barsten of zijn ondergekliederd met graffiti.

Om te voorkomen dat dit monument verloren gaat, werkt het Nederlandse architectenbureau 3D Blueprint aan het opknappen van de omgeving en het renoveren van de graftombes.

'Ze zullen wel Moslims zijn geweest', concluderen enkele arbeiders, die hier aan een muurtje werken. De mooiere tombes zien er op het eerste gezicht uit als vele anderen in noord India, in de stijl van de Mogoelse moslimdynastie uit die tijd. Slechts enkele details geven weg dat het om een Nederlandse VOC-begraafplaats gaat.

Hier leyt...

'De ronde bogen en zuilen van een van de tombes zijn typisch Europees', zegt Shital Shah, een lokale architect die voor 3D Blueprint aan de renovatie van de begraafplaats werkt. Naast de zuilen, wijst hij een aantal nog net leesbare grafschriften aan: 'Oud Laren... 21 October 1669' en 'Hier leyt...'. De andere teksten zijn volledig afgebrokkeld of vervaagd.

'Het heeft behoorlijk wat te kampen gehad van erosie', zegt de Nederlander Paco de Mulder, hoofd van de Indiase projecten van 3D Blueprint. 'Dat zijn ze nu aan het tegengaan door geotextiel tegen de grond aan te leggen. Er worden ook nieuwe trappartijen gemaakt, nieuwe verlichting en nieuwe borden met informatie.'

VOC in Gujarat

Eind jaren '90 stuurde het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking, op initiatief van de Nederlandse ambassade in New Delhi, twee architecten naar India om een inventaris van Nederlandse monumenten te maken.

In zijn rapport uit 1997, beschrijft de architect L.B. Webers het 16e eeuwse Gujarat als een welvarend handelscentrum, voor textiel, kruiden, specerijen en indigo. Nederlandse handelaren arriveerden begin 17e eeuw, toen deze markt door de Portugezen werd gedomineerd. In 1618 verkregen de Nederlanders het handelsrecht van de lokale Mogoelse heersers en zetten factorijen op in onder meer Ahmedabad en de nabijgelegen plaatsen Surat en Bharuch. Hier zijn ook nog oude begraafplaatsen.

Het was echter direct een en al strijd met de Portugezen - vooral - de Britten, die hier tien jaar eerder al hun handelsrecht kregen en steeds invloedrijker werden. De 4e Anglo-Nederlandse oorlog, van 1780 tot 1784, bracht uiteindelijk een einde aan de handelspositie van de VOC in Gujarat. De Nederlandse aanwezigheid in Ahmedabad duurde 129 jaar, van 1615 tot 1744.

Er moet verder een fulltime opzichter worden aangesteld, zodat de opgeknapte begraafplaats niet opnieuw het slachtoffer van vandalen wordt. Dit alles kost naar schatting 23.000 euro en wordt gedeeltelijk gefinancierd door de Nederlandse ambassade in New Delhi.

Nederlands herenhuis

Voor de Nederlandse factorij in Ahmedabad, het hoofdkantoor van de handelspost, is het te laat. Op een foto uit 1997 is nog de originele toegangsboog te zien, ingeklemd tussen twee moderne gebouwen. Vandaag de dag is hier niets van over.

Volgens een lokale winkelier moet dit gebeurd zijn in de aardbeving die Gujarat in 2001 trof, en die het buurtje erg heeft aangetast. Wel staat de buurt nog steeds bekend als Volanda Haveli - het Nederlandse herenhuis.

Ook de handelsgeest van de VOC leeft hier voort. In de buurt is een markt aan de gang. Het is een drukte van belang en er wordt actief onderhandeld over de prijs van goederen. 'Daarom kunnen de Nederlanders en Gujarati's het goed met elkaar vinden. Beide volken hebben een handelsgeest', zegt architect Shital Shah.

Joint heritage

Het is dan misschien ook geen verrassing dat in de jaren '90 een van de eerste Netherlands Business Support Offices ter wereld in Ahmedabad werd geopend. De NBSO is een lokaal kantoor van het India Handelsnetwerk, dat samenwerkt met de Nederlandse ambassade in New Delhi.

In Ahmedabad staat Gauri Wagenaar aan het hoofd en zij is al sinds de jaren '90 betrokken bij het inventariseren en beschermen van Nederlandse monumenten in Gujarat. 'In India is men zich nu bewust van de 'joint heritage', de gemeenschappelijke erfenis. Zeker in Gujarat is men erg gesteld op de relatie tussen Nederland en Gujarat', zegt Wagenaar.

Behouden

Met de renovatie van deze begraafplaats wil zij laten zien dat die economische relatie tussen Gujarat en Nederland ook vandaag nog steeds bestaat. Zo zal Philips waarschijnlijk nieuwe solarlampen beschikbaar stellen.

Foto: RNW/Aletta André Foto: RNW/Aletta André Foto: RNW/Aletta André
Foto's: Aletta André


Nederlanders restaureren VOC-begraafplaats

3D BluePrint Architects & Engineers gaat een zeventiende-eeuwse VOC-begraafplaats in Ahmedabad (India) restaureren. De lokale vestiging van het Amsterdamse bureau gaat dit met behulp van 3D BIM uitvoeren. De begraafplaats was van 1615 tot 1700 in gebruik door de Verenigde Oostindische Compagnie.

De Mogoel-heersers Jahangir (1605-1627) en Shah Jahan (1627-1658) verleenden destijds toestemming om graven op te richten bij Kankaria Lake en Sarkhej Rosa in Ahmedabad. De aanwezigheid van een Nederlandse factorij (handelspost) in Ahmedabad creëerde deze behoefte.

Armenen, de eerste Europeanen in India, waren tussenpersonen voor de handel vanwege hun kennis van de taal en cultuur. Hierdoor zijn er tevens Armeense graven te vinden.

"De begraafplaats meet 65 bij 28 meter en heeft 49 bovengrondse graven. Naast de reguliere graftomben zijn er piramide- en koepelvormige typologieën te vinden. Opvallend genoeg is de integratie tussen de Indiase en Nederlandse cultuur terug te vinden in de stijl van de tombes, die in mengvormen van Indiase en Westerse invloeden opgericht zijn", aldus het bureau.

De graven zijn langzamerhand aan het vervallen door erosie, het klimaat en door het feit dat zij momenteel in een openbaar park gesitueerd zijn. Doelstelling van de renovatie is het herstellen van verzakkingen van het terrein, verwijdering van graffiti, restauratie van tombes en het aanbrengen van een natuurlijke omheining.

Daarnaast moeten informatieborden en verlichting in de avond bewustwording van de Nederlands-Indiase relatie doen herleven. De restauratie moet eind november zijn voltooid.

bron: architectenweb.nl

 

Meer aktuele onderwerpen:

Bouw informatie Model van corpus gebouw in Oegstgeest ... >>

Directeur Spoorwegmuseum aan het woord ... >>

3D BluePrint biedt digitale projectomgeving ... >>

Veel belangstelling werkwijze 3D BluePrint ... >>

Conference Quality Chain Managment … >>